Wat verbruikt een airco? Bereken het zelf! | Feenstra (2024)

Als u een airco gaat kopen, is het goed te weten hoeveel energie het apparaat verbruikt. U wilt immers wél een aangenaam binnenklimaat, maar niet verrast worden door een torenhoge stroomrekening. Maar hoe zit dat precies met het stroomverbruik van airco's, en hoe kunt u dit zelf berekenen? Feenstra vertelt u er graag alles over!

  • Voor verwarming en koeling
  • Fluisterstil & energiezuinig
  • Altijd inclusief installatie

Wat verbruikt een airco? Bereken het zelf! | Feenstra (1)

Verbruik airco vs. ventilator

Een energiezuinige split airco is een zuinige manier om uw huis te koelen. Een airco verbruikt weliswaar flink meer stroom dan een ventilator, maar koelt dan ook vele malen effectiever. Een ventilator verplaatst immers alleen maar lucht, terwijl een airco de lucht daadwerkelijk koelt door er warmte aan te onttrekken. Ten opzichte van een mobiele airco is een split airco vele malen energiezuiniger.

Verbruik airco met warmtepomp

Een airco die gebruikt wordt als verwarming werkt volgens hetzelfde principe als een warmtepomp. Dit is zeer energiezuinig. Dit komt doordat het systeem zelf geen warmte opwekt, maar deze alleen verplaatst. Het koudemiddel in de machine verplaatst de warmte van buiten naar binnen. Hierdoor kan het rendement van een airco als verwarming ver boven de 100% uitstijgen.

Een voorbeeld: wanneer een airco 500 Watt aan stroom verbruikt, kan de hoeveelheid verplaatste warmte wel 2000 Watt zijn. In dit geval is het rendement dus maar liefst 400% ten opzichte van het direct omzetten van elektriciteit in warmte, en 184% nuttig rendement op primaire energie! Het rendement van een airco bij verwarmen is dan ook veel hoger dan dat van een cv-ketel; deze apparaten halen een maximaal rendement van rond de 90% op primaire energie. Alleen bij lage buitentemperaturen is een cv-ketel energiezuiniger.

Wat verbruikt een airco? Bereken het zelf! | Feenstra (2)

Airco verbruik berekenen

U kunt het verbruik van uw airco berekenen door het stroomverbruik per uur te vermenigvuldigen met het aantal uur dat de airco daadwerkelijk aan staat. Het verbruik van een airco wordt altijd vermeld. Wilt u ook de bijbehorende kosten berekenen, dan vermenigvuldigt u de kWh prijs van uw energieleverancier met het aantal gebruikte kWh.

Het energieverbruik berekent u dus met de volgende som:
(kW airco) x (uur) = energieverbruik airco in kWh

De kosten berekent u als volgt:
(kW airco) x (uur) x (euro) = energiekosten airco in euro

Wat verbruikt een airco per dag?

Op basis van bovenstaande formule kunnen we gemakkelijk berekenen wat een airco per dag verbruikt. Stel bijvoorbeeld dat een airco 1 kW verbruikt en 8 uur aan staat. Dan berekenen we het energieverbruik op de volgende manier:
1 (kW airco) x 8 (uur) = 8 kWh

Als we uitgaan van een energieprijs van 0,25 per kWh stroom, dan zijn de kosten als volgt te berekenen:
1 (kW airco) x 8 (uur) x 0,25 (euro) = 2 euro

De waarden hierboven zijn slechts voorbeelden. De meeste A+++ airco’s verbruiken tegenwoordig een stuk minder dan 1 kWh. Ook de energiekosten kunnen flink variëren.

Wat verbruikt een airco per jaar?

Met de formule hierboven is ook het jaarverbruik van een airco te berekenen. Als de airco elke dag van het jaar 8 uur aan zou staan, zou dat neerkomen op 2920 uur. In werkelijkheid wordt een airco echter zelden het hele jaar door gebruikt. Een gebruiksperiode van 40 dagen per jaar (de zomerperiode), oftewel 320 uur, is daarom een stuk realistischer.

Wanneer de airco ook als verwarming wordt gebruikt, gaat het aantal gebruiksuren natuurlijk wel flink omhoog. In dat geval moet u echter niet vergeten de besparing op verwarmingskosten in uw calculaties mee te nemen.

Verbruikt een airco stroom in standby?

Airco’s verbruiken ook als ze in standby staan een klein beetje stroom. Zo kunnen ze bediend blijven worden met de afstandsbediening. De nieuwste generatie energiezuinige airco’s verbruiken echter nog maar heel weinig stroom. Het verbruik van airco’s in standby valt dan ook in het niet bij het energieverbruik van apparaten die in bedrijf zijn.

Is een airco zuinig?

Airco’s zijn in vergelijking met andere apparaten redelijk energiezuinig. Toch kampen ze - onterecht - nog steeds met het imago van energieslurpers. Vroegere airco’s zijn echter niet te vergelijken met de energiezuinige A+++ airco’s van tegenwoordig. Zeker als verwarming behalen ze geweldige rendementen, en ook in de zomer is een airco allang geen overbodige luxe meer!

  • Voor verwarming en koeling
  • Fluisterstil & energiezuinig
  • Altijd inclusief installatie

Capaciteit rondom airconditioning​ aanvragen

Hartelijk dank voor uw interesse in een airconditioning bij Feenstra. Op dit moment hebben wij niet de capaciteit om airco's te installeren. Dit is niet de service die wij onze klanten willen verlenen. Daarom hebben wij besloten om tijdelijk geen airco’s meer aan te bieden. We vertrouwen erop dat dit van tijdelijke aard is.

Wilt u op de hoogte blijven van duurzame ontwikkelingen? 

Schrijf u in voor de Feenstra nieuwsbrief

Certificeringen airconditioning

  • Wat verbruikt een airco? Bereken het zelf! | Feenstra (3)

  • Wat verbruikt een airco? Bereken het zelf! | Feenstra (4)

  • Wat verbruikt een airco? Bereken het zelf! | Feenstra (5)

  • Wat verbruikt een airco? Bereken het zelf! | Feenstra (6)

Wat verbruikt een airco? Bereken het zelf! | Feenstra (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6289

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.